Zalaszombatfa

Elhelyezkedés:

A falu Lentitől mintegy 10 kilométerre nyugati irányban található, közel a szlovén határhoz.

A falu nevének eredete:  

Egy 1335. évi oklevélben találjuk róla az első írásos adatot: "Zombatföldének" és "Zombatházának" említik. Az előtag a "Zombath" személynevet rejti, tehát a falu neve Szombat földjére, Szombat házára utal. Az 1524. évi urbáriumban Szombatfalva néven említik. Egy 1654. évi iratban már a rövidült forma található: Szombatfa. A "Zala" előtagot 1898-tól viseli a község, jelezve, hogy ez a Zala megyéhez tartozó Szombatfa.

 
Természeti adottságok:

Környékén sok az erdő, leginkább a tölgy, az éger és a nyárfa jellemző. A ligetek közt főként kökény, csipkebogyó és bodza terem. Védett növények és állatok találhatók itt, szarvasokkal, vaddisznókkal, ragadozó madarakkal találkozhatunk. Az egykori kavicsbányatavak helyén ma halastavak várják a kirándulókat. Busa, süllő, amur, harcsa, csuka, ponty él a tavakban.

Hagyományok:

A faluban még mindig el tudják készíteni a fumut, amely egy újszülött babát formázó, díszes, mákkal és dióval töltött kalács. Régebben keresztelőre és esküvőre készítették.
A hagyományos búcsút minden évben június végén, a Péter-Pál napot követő vasárnap tartják.

Látnivalók:

1992-ben rendezték, parkosították a falu központját. A hősi emlékmű 16 áldozat nevét tünteti fel. 1995-ben újították fel a katolikus kápolnát. A falu központjában 2006 nyarán állíttatta fel az önkormányzat a községi keresztet.
Az egykori általános iskola és tanítói lakás épületéből alakított turistaház nagyobb társaságok, családok, iskolás csoportok számára kínál szálláslehetőséget, 46 vendéget tud fogadni. A kényelmes turistaszállást főleg a nyári szünidő alatt keresik fel a vendégek.  
A turistaház és a kápolna között húzódó halastó várja a horgászokat.
A híres Hetési szőttes készítésének is tanúi lehetnek a falu vendégei.
2008 tavaszán avatták fel a Kebele-víztározót, nagyon kedves környezetben egy szépen kialakított tó várja a kirándulókat, a víztározó gátja pedig gyalogtúrára alkalmas Resznektől egészen Szijártóháza határáig.
Ugyanebben az évben megépült a Zalaszombatfát Belsősárddal összekötő földút, mely a Kebele-patakon és a Szentgyörgyvölgyi-patakon is átmegy.  

 

 

 

 

zalaszombatfa - 1

 

zalaszombatfa - 10

 

zalaszombatfa - 11